<<< Palaa blogisivulle

ALV REVITÄÄN YRITTÄJÄN SELKÄNAHASTA

ALV lisätään tuotteen tai palvelun hintaan. Siksi on vallalla sellainen käsitys, että kuluttajat maksavat ALV:n. Todellisuudessa monen yrittäjän, joka myy tuotteita tai palveluja kuluttajille, on yksinkertaisesti mahdoton-ta lisätä ALV hinnan päälle, siitä pitää kilpailu huolen. Jos se olisikin niin yksinkertaista, se tarkoittaisi että hinnoissa on nousuvaraa. Mutta ei ole. ALV pienentää yrittäjän palkkaa – voidaan sanoa että ALV otetaan yrittäjän selkänahasta.

Olen ollut yrittäjä melko pitkän aikaa. Kun aloitin työurani, ei esim. palveluammateilla ollut rasitteenaan arvonlisäveroa. Silloin oli käytössä liikevaihtovero, eikä se koskenut palveluja. Alun perin liikevaihtovero otettiin käyttöön vuonna 1940 (tilapäisesti, kuten veroilla on tapana). Veron määrä oli 10 %. Liikevaihtovero muuttui arvonlisäveroksi vuonna 1994 ja samalla vero laajeni koskemaan myös mm. palveluja ja rakentamista.
Kun vertaan yritykseni tilannetta palvelujen myynnin osalta aikaan ennen vuotta 1994 on helppo todeta, että meidän kuluttajilta laskuttamamme taksa on nyt prosentuaalisesti tismalleen sama nyt kuin silloin. Paitsi että nyt hintamme sisältää ALV:n. Sen verran mekin maksamme ALV:a vuosittain, että sillä rahalla työllistäisin useamman henkilön ja helpottaisin siten muiden ja omaa työtaakkaa.
Arvonlisävero on nyt 24 %. Paitsi että joillakin toimialoilla se on 0 %, joillakin 10 % ja joillakin 14 %. Alempaa verokantaa perustellaan työllistämisellä. Hyvä niin, en missään tapauksessa tarkoita että noiden toimialojen ALV:a pitäisi korottaa. Mutta tästä voi saada sellaisen käsityksen, että muilla toimialoilla 24 %:n ALV on OK. Mutta ei ole. Yritysten välisessä kaupassa ALV:lla ei ole merkitystä, mutta kuluttajakaupassa on, ja suuri merkitys onkin – se heikentää mm. yksinyrittäjien toimeentuloa ja vaikeuttaa työllistämistä. ALV on yrittäjien työllistymisen ja työllistämisen jarru.

ALV pitää laskea alle 20 %:iin. Veron alentaminen ei tarkoita verokertymän pienenemistä, sillä ALV:n lasku lisää kysyntää, jolloin verokertymää tulee enemmän. Veronlaskua ei pidä siis korvata muilla veroilla. ALV:n lasku helpottaa myös työllistämistä, ja työllisyyden paraneminen tuo mukanaan suuria säästöjä ja kasvattaa verokertymää.
Monta kertaa on niin, että kun pyytää vähemmän saakin enemmän. Asia on yksinkertainen, mutta se edellyttää kokonaiskuvan näkemistä pisteeseen tuijottamisen sijaan.

Yleisellä tasolla olisi tärkeää päättää siitä, mikä on päämäärä – halutaanko Suomessa vain verottaa vai halutaanko ihmisille töitä. Viime kädessä kaikki on kiinni verotuksesta; veroja nostamalla tai laskemalla joko jarrutetaan tai luodaan mahdollisuuksia. Ehdotan, että otetaan päämääräksi mahdollisuuksien luominen.