<<< Palaa blogisivulle

ASUNTOKAUPPAA SUPERHELTEESSÄ

Asuntokauppa on yleensä loma-aikana rauhallisempaa kuin muina aikoina. Lomalla on kiire. On lomastressiä; asuntokaupat hoidetaan sitten kun on palattu arkeen. Poikkeuksiakin muistan. Kun Nokia takavuosina rekrytoi voimakkaasti, muutti Saloon virtanaan väkeä eri puolilta Suomea (ja eri puolilta maailmaa). Osa muuttajista asettui ensin asumaan vuokralle, mutta moni osti heti oman kodin. Kesälomalla heillä oli tilaisuus tutustua rauhassa tulevaan kotikaupunkiinsa ja tehdä asuntokaupat. Hellekään ei haitannut.

Nytkin Saloon muuttaa väkeä, mutta Nokian synnyttämän muuttoryntäyksen veroista ei ole nähty. Toivottavasti tulevina vuosina muuttovirta tänne päin kiihtyy. Itse uskon että näin käy; Salolla on nimittäin vahvuuksia. Sellaisia ovat muun muassa hyvä sijainti, edullinen hintataso ja laaja-alainen yritysverkosto. Salossa on Helsingin jälkeen eniten yrityksiä suhteessa väkilukuun. Maan pääkaupungilla on asiassa luonnollinen ja niin suuri etu, että Helsingin voisi oikeastaan jättää pois tästä tilastosta. Voimme näin pitää Saloa yrittämisen Suomen mestarina!

Salolaiset yritykset toimivat hyvin monella toimialalla. Mahtaakohan sellaista toimialaa ollakaan, ettei Salossa olisi sen alan yritystä? No, joka tapauksessa yritysten suuri määrä tuo kaupunkiin valtavasti mahdollisuuksia, ja kun edustettuna on paljon eri alojen yrityksiä, ei yhden toimialan vaikeudet enää heiluta koko kaupunkia.

Viime vuoden heinäkuu oli kaupallisesti loistava, tuli ihan mieleen nuo Nokia-vuodet. Ilmojen puolesta se kesä oli jotakuinkin tämän kesä vastakohta. Yrityksemme välittämien kauppojen lukumäärässä on vuoden 2017 heinäkuun ja vuoden 2018 heinäkuun välillä suuri ero viime vuoden hyväksi (ei heinäkuu nytkään ollut huono, se oli tavanomainen heinäkuu). Tämän tilaston valossa voidaan vetää selkeä johtopäätös: viileä kesäsää lisää asunto-kauppaa.

Kesämökkien kauppa ei käy vieläkään ihan samoilla volyymeilla kuin taka-vuosina, mutta on tämä kesä ja tämä vuosi ollut viime vuotta parempi. Siihen on muitakin syitä kuin vallitseva sää, mutta mökkikaupassa sää vaikuttaa eri tavoin kuin asuntokaupassa.

Ei huono ilma silti kaikkia kauppoja pilaa. Meillä oli taannoin välitettävänä useita rantatontteja Taalintehtaan edustalla. Silloinkin oli upea kevät, mutta sinä päivänä kun meillä oli tonttien ensimmäinen esittely, laski lämpötila lähelle nollaa ja satoi räntää, joka kovan tuulen ansiosta tuli vaakasuoraan. Kun silloin ajelin Taalintehtaalle niin pelkäsin, ettei paikalle tulisi ensimmäistäkään asiakasta. Hyvällä säällä olisi ollut lupa odottaa väenpaljoutta ja useampaa kauppaa, joten hiukan harmitti. Mutta jos joku sellaisella koiranilmalla tulee saaritontteja katsomaan, niin hän on varmasti tosimielellä liikkeellä. Niin siinä kävikin, että vain yksi pariskunta tuli ja yksi tontti myytiin. Huono sää verotti, mutta ei sekään päivä ihan haaskuuseen mennyt.

Omistusasunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Asian vahvistaa muun muassa Ylen vuonna 2014 teettämä tutkimus. Saman tutkimuksen voi tehdä jokainen, se on vain kerto- ja vähennyslaskua. Laskelmassa ei ole huomioitu hintatason nousua, mutta tulos on niin selkeä, että se kestäisi hintojen pienoisen laskunkin.

Viileä kesäsää siis lisää asuntokauppaa ja omistusasunnossa asuminen tuo säästöjä. Voimme tästä päätellä, että tavallinen suomalainen kesä on suomalaisille edullisempi kuin hellekesä.