<<< Palaa blogisivulle

HELPOIN TAPA TIENATA?

Voiko rahaa ansaita löhöämällä kotona sohvalla? Kyllä voi, jos se koti on oma.

Yleensä asunto joko ostetaan omaksi tai sitten se vuokrataan – jossakin on joka tapauksessa asuttava. Taloudellisesti ajatellen omistusasunto on edullisempi kuin vuokra-asunto. Asiasta on tehnyt tutkimuksen mm. YLE (vuonna 2014). Varmemmaksi vakuudeksi voi jokainen meistä tehdä itsekin tuon tutkimuksen, se on vain kerto- ja vähennyslaskua.

Lasketaan esimerkki, jossa asumiseen käytetään 400 euroa kuukaudessa. Se on joko vuokran määrä tai sitten samalla summalla maksetaan lainan korko ja lyhennys sekä yhtiövastike. Esimerkkihuoneiston hinta on 40.000 euroa ja vastike 120,-/kk.
Jos ostat huoneiston omaksi, maksat korkoa ja vastiketta yhteensä 155 euroa kuukaudessa. Kun tämä vähennetään vuokrasta, on erotus 245,-/kk eli vuodessa 2.940,-. Kun sillä rahalla lyhentää lainaa, tulee huoneisto maksetuksi n. 13,6 vuodessa.
Korot todennäköisesti nousevat jossakin vaiheessa. Kun laskelma tehdään 3 prosentin mukaan, on takaisinmaksuaika n. 18,5 vuotta.
Toki lainan voi maksaa pois nopeamminkin, mutta laskelman mukaisilla summilla huoneisto tulee maksetuksi vuokran hinnalla.

On esitetty, että omistusasunnon sijaan voi asua vuokralla ja sijoittaa vaikka pörssiosakkeisiin ja hankkia sillä tavalla säästöjä. Näin tietysti voi toimia, mutta asua pitää silti jossakin. Koska laskelman mukaan asuminen maksaa yhtä paljon (100 %) lainarahalla ostetussa huoneistossa kuin vuokrahuoneistossakin, on molemmissa vaihtoehdoissa tasan yhtä suuri mahdollisuus hankkia osakkeita. Paitsi sitten kun asuntolaina on maksettu pois; silloin voi pörssiin sijoittaa enemmän jos niin haluaa. Tai tehdä rahalla jotain muuta mukavaa.

Asuntojen hintakehitys ei ole vakaata, vaan välillä tulee laskuja ja välillä tulee nousuja. Laskelman lopputulos on kuitenkin niin selvä, että se kestää hintojen laskunkin. Laskelmassa ei ole otettu huomioon mahdollisia hintojen nousuja.

Niin se on, että omassa asunnossa asuva tienaa joka päivä!